Hoelang is het vliegen naar Sydney Australië

Afstand

16666 km

Vanaf Amsterdam naar Sydney

(via Hong Kong)

21 uur 15 min

Vliegveld

Sydney Airport (Kingsford Smith Airport)

Foto wijzigen
Het weer in Sydney
27°C

Sydney

Hoelang is het vliegen naar Sydney

Sydney is de grootste en oudste stad van Australië. Hier is de kolonisatie begonnen, in Botany Bay. Eerst als een gevangenen kolonie, voor de kleinste vergrijpen werden britse ‚kriminelen‘ naar Botany Bay gestuurd. Heel ver weg van Groot Brittanië. Als hun straf erop zat, kregen ze vaak een stuk land waar ze een leven konden opbouwen. Nu wonen er in Australië ongeveer 20 miljoen mensen, op het grootste eiland ter wereld (officieel is het eigenlijk geen eiland), of het kleinste continent ter wereld. Hoe je het ook bekijkt, het is groter dan Europa, en bijna net zo groot als de Verenigde Staten. Er zijn dus gigantische afstanden te overbruggen als je veel van Australië wilt zien. Sydney ligt aan de Tasmanzee in het zuidoosten van Australië en is de hoofdstad van NSW, New South Wales. Het icoon van Sydney is het Opera House met de Harbour Bridge. Met oud en nieuw gaat het beeld van deze 2 bouwwerken als decor voor een geweldig vuurwerk heel de wereld over. Als je dit spektakel eens zelf wilt bijwonen is het raadzaam ruim van te voren je accommodatie te boeken, Sydney is heel erg gewild in deze periode!

Shoppen down under

Centraal gelegen ligt een van de oudste winkelcentra van Sydney, het ‘QVB’ oftewel: the Queen Victoria Building. In 1810 is deze plek aangewezen als marktplaats en sindsdien is dit altijd een plek geweest waar men van alles kon kopen. Het gebouw is voor 48 miljoen dollar gerenoveerd en de renovatie is in 2009 afgerond. Een prachtig gebouw; ook als je niet van shoppen houdt, is dit gebouw toch de moeite waard om even binnen te lopen. Verder zijn alle grote namen in Sydney vertegenwoordigd, van ketens tot bekende modeontwerpers.

Genoeg metropool?

Sydney is een gigantische stad, met rond 4 miljoen inwoners. Een vijfde (!) van het totaal aan inwoners van Australië woont dus in Sydney. Om even van de stad weg te zijn, zijn er vele mogelijkheden; bijvoorbeeld een bezoekje aan een van de nationale parken in de buurt. Het Royal National Park, de Blue Mountains en het Ku-Ring-Gai Chase National Park zijn zeer de moeite waard! Zo heeft het Ku-Ring-Gai Chase een uitkijkpunt, genaamd West Head, met een indrukwekkend uitzicht op de noordelijkste suburb van Sydney, voor een paar daagjes even de stad uit is dit een mogelijkheid om veel dieren in het wild te kunnen zien. Een paar dieren die zo te spotten zijn, zijn wallabies, kakatoes en met een beetje geluk de lyre bird. Een specifiek geluid dat deze vogel maakt is lastig te noemen, hij kan een ambulance of een telefoon nadoen, een andere vogel of een vliegtuig. Elk geluid dat deze vogel een keer gehoord heeft kan hij nadoen. Eenvoudiger te bereiken dan Ku-Ring-Gai Chase zijn de Blue Mountains, vanaf het centrum van Sydney brengt een direkte treinverbinding je in 2 uur naar Katoomba. Vanaf 't station loop je binnen 30 min. naar Echo Point met de beroemde 3 Sisters.

Thongs, Flipflops of op je blote voeten..

Aangezien Sydney op het zuidelijk halfrond ligt is het in Sydney zomer als het in Nederland winter is. Het weer in Sydney is niet heel anders dan bij ons; in september is het gemiddeld een graad of 15, vergelijkbaar met onze april. In de zomer wordt het gemiddeld 26 graden, tenzij er natuurlijk een hittegolf is, en die komen voor. Dan kan de temperatuur oplopen tot wel 40 graden. Sydney staat ook bekend om zijn stranden, Bondi, Manly en Coogee zijn misschien wel namen die je bekend voorkomen. Omdat het vaak zo warm is gaat de Australiër graag luchtig gekleed. De nationale schoen van Australië is de teenslipper, in Australië 'thong' genoemd. Nu denk je hè, das toch een heel, heel klein onderbroekje? Australiërs hebben voor veel dingen hun eigen ‚ozzie slang‘, je went er snel genoeg aan. Er zijn ook mensen die het liefst op hun blote voeten lopen, dus je ziet bij winkels wel eens bordjes met ‚no shoes, no shirt, no service‘ of iets in die trant. Dus je thongs aan, je swimmers mee en misschien krijg je wel een lift naar het strand van iemand in een ute.

Een beetje meer adrenaline?

Voor de adrenaline junkies onder ons zijn er ook verschillende opties: bijvoorbeeld de Harbour Bridge beklimmen. Je wordt wel goed vastgezet, maar desondanks is het niet voor de faint hearted. Vanaf de brug heb je een geweldig mooi uitzicht, maar ben je meer een mooi uitzicht genieter met een wat mindere adrenaline kick? Dan kun je vanaf de Sydney Tower ook van een mooi uitzicht genieten. Als dat niet spannend genoeg is kun je altijd nog besluiten om de Skywalk te gaan doen op de toren. Overige trekpleisters in Sydney zijn onder andere China Town, the Rocks en het aquarium. Er zijn ook verschillende combinatietickets te koop, en je kunt ook lid worden van de YHA (de jeugdherbergassociatie), met dit lidmaatschap heb je vaak korting. Bijvoorbeeld op transport (trein/bus), musea, accommodatie (soms ook bij niet aangesloten jeugdherbergen) en georganiseerde tours. Dit is niet alleen voor jeugd, ongeacht je leeftijd, je kunt altijd lid worden.

Vliegen naar Sydney vanuit Nederland? Dan zul je moeten overstappen. Meestal zal de vlucht via Dubai, Hong Kong, Kuala Lumpur of Singapore zijn. Het is een lange vlucht en het is raadzaam goed uitgerust de reis te beginnen. Tegen de tijd dat je in Sydney bent ben je al snel 30 uur verder, met overstappen, transfers en wachttijden. Sydney Airport is het drukste vliegveld van Australië.

 

Hoelang is het vliegen naar Sydney

 

BigMac-index


Is het eten en drinken duur in Sydney?

Als je op vakantie gaat wil je graag weten of de kosten (aan bijvoorbeeld eten en drinken) in het land waar je heengaat meer of minder zijn dan dat je gewend bent in Nederland. De BigMac index is een eenvoudige manier om hier achter te komen. De index laat zien wat de prijs van de bekende hamburger is vergeleken met de prijs in Australië.

Op 1 januari 2016 kostte een BigMac in Nederland 3,45 euro terwijl deze in Australië 5,3 Australische dollar (omgerekend: 3.48 euro) kost. Dit is 0.87% meer.

BigMac index en Valuta

Aan de hand van de BigMac index kun je een inschatting maken of de valuta van het vakantieland juist hoog of laag staat ten opzichte van de euro. De gedachte is dat je met dezelfde hoeveelheid geld hetzelfde zou moeten kunnen kopen in een ander land. In Sydney betaal je met de Australische dollar omgerekend 3.48 euro. In Nederland kost hetzelfde broodje 3,45 euro. De berekening is als volgt: 5,3 Australische dollar / 3,45 euro = 1.54 Australische dollar per euro. De koers op 1 januari 2016 is 1.49 Australische dollar per euro. Kortom, de Australische dollar staat momenteel 3% lager (ondergewaardeerd).

Vaccinaties voor Australië


Om de vakantiepret niet (flink) te verpesten is een goede voorbereiding van belang. Hoelangishetvliegen.nl geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten omtrent de vaccinaties om het risico op een vreemde ziekte zo klein mogelijk te maken. Aan de hand van informatie van de GGD kunnen wij je het volgende vertellen:

Voor een reis naar Australië zijn er geen inentingen benodigd.

Wel kan het verstandig zijn om je goed te laten informeren, door bijvoorbeeld de GGD. De GGD heeft gedetaileerde informatie over Australië. Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat kunnen zij je adviseren over dengue (knokkelkoorts), Japanse encefalitis en gele koorts. Dit komt hier helaas zo nu en dan voor.

Er zijn landen waar vanaf een bepaalde verblijfsperiode een vaccinaties verplicht worden. Daarnaast komt het voor dat als je tijdens een rond- of doorreis vanuit een land komt waar een ziekte voorkomt in het nieuw aangekomen land ineens nu wel een vaccinatieplicht is.

Afhankelijk van het seizoen kan het handig zijn om een flesje DEET (insectenwering) mee te nemen. We raden je aan om de weer- en klimaatpagina van Sydney te bekijken. Voor iedere reiziger is het sowieso een goed plan om ontsmettingslotion mee te nemen, wel zo hygiënisch.

Voor de meest actuele informatie, advies en het maken van afspraken zie: http://www.ggdreisvaccinaties.nl.