Hoelang is het vliegen naar Praag Tsjechië

Afstand

705 km

Vanaf Amsterdam naar Praag

(direct)

1 uur 9 min

Vliegveld

Ruzyne Airport

Foto wijzigen
Het weer in Praag
1°C

Praag

Hoelang is het vliegen naar Praag

Praag, Praha, het Parijs van het oosten, (maar deze titel is wel aan meer steden vergeven); de hoofdstad van Tsjechië, is absoluut een van de mooiste steden van Europa. Het overgrote deel van de bezienswaardigheden zijn te vinden in de binnenstad, zoals het Wencelausplein, de joodse wijk en misschien wel het bekendste (samen met de Karelsburg)het astronomisch uurwerk. Elk uur op het hele uur, vanaf 9 uur `s ochtends tot 11 uur `s avonds kun je de apostel parade van de klok zien. Dit zijn niet meer de originele figuren, maar kopieën. De echte figuren zijn te zien in het stadsmuseum van Praag. Over de rivier de Moldau loopt de Karelsbrug, van hieraf heb je prachtige uitzichten over de rivier, de stad, het kasteel en natuurlijk de beelden aan weerszijden van de brug. `s Avonds kun je je laten betoveren door het schitterend uitgelichte Nationaal Museum.

Kultuur en Prominenten

Praag heeft heel veel interessantes te bieden. Niet alleen een bewogen geschiedenis, met bijvoorbeeld Jan Hus, de hervormer van de katholieke kerk die uiteindelijk als ketter op de brandstapel kwam, maar ook de mythe van de Joodse Golem die nog steeds een rol speelt in de Praagse samenleving. Het verhaal gaat, dat er stukjes van de Golem bewaard zijn gebleven, zodat, mocht de Praagse bevolking zich in moeilijkheden bevinden, de Golem weer tot leven gewekt kan worden. Praag heeft het Habsburgse bewind en het communisme beleeft, kortom, er valt heel veel geschiedenis te beleven in de vele musea van Praag.

Een bekende persoonlijkheid uit Praag is Franz Kafka, een beroemde schrijver van bizarre verhalen, hij is gestorven in 1924 en heeft zijn eigen museum. Qua architectuur zijn er ook juweeltjes te vinden, natuurlijk is er een overvloed aan oude gebouwen, de burcht van Praag is in 880 gebouwd, maar modern vind je er ook. Bijvoorbeeld het Dancing Building, oftewel Fred en Ginger, van Frank Gehry en Vladimir Mulunic, gebouwd tussen 1990 en 1996.

Praag is een grote stad, en als je er even tussenuit wilt knijpen kun je langs de rivier vele leuke, rustige plekjes vinden. Er staan veel bankjes, en je komt ook veel beelden tegen. De bekende baby’s van David Cerny, een beeldhouwer/ontwerper uit Tsjechië van wie je nog meer in Praag tegen kunt komen.

Hee! Pivootje?

Uitgaan in Praag is goedkoper dan in vergelijking met Nederland. Voor een biertje in de kroeg betaal je ongeveer € 2,50. Er zijn ontzettend veel leuke uitgaansgelegenheden in Praag te vinden, en het kan natuurlijk duurder of goedkoper uitvallen, mede afhankelijk van de locatie. Net als bij ons eigenlijk. Aan leuke kroegen, dancings en restaurants heeft Praag geen gebrek. Casino’s zijn er ook, mocht je hier naar binnen willen dan wordt er verwacht dat je netjes aangekleed bent en je ID of paspoort kunt laten zien. Je moet minimaal 18 jaar zijn. Tijdens het spelen krijg je gratis drank en je kunt in Tsjechische Kronen maar ook in Euro’s spelen. Overdag merk je er weinig van, maar wees je er bij het uitgaan van bewust dat Praag ook bekent staat om de dames van lichte zeden.

Reistijd

De maand juli is de zonnigste maand in Praag. Gedurende de zomer liggen de temperaturen net iets hoger dan in Nederland. In de winter kan het iets kouder zijn. De zomer is drukker in Praag dan de winter. Maar Praag in de winter... veel romantischer wordt het bijna niet!

Hoelang is het vliegen naar Praag

BigMac-index


Is het eten en drinken duur in Praag?

Als je op vakantie gaat wil je graag weten of de kosten (aan bijvoorbeeld eten en drinken) in het land waar je heengaat meer of minder zijn dan dat je gewend bent in Nederland. De BigMac index is een eenvoudige manier om hier achter te komen. De index laat zien wat de prijs van de bekende hamburger is vergeleken met de prijs in Tsjechië.

Op 1 januari 2016 kostte een BigMac in Nederland 3,45 euro terwijl deze in Tsjechië 75 Tsjechische kroon (omgerekend: 2.77 euro) kost. Dit is 19.71% minder.

BigMac index en Valuta

Aan de hand van de BigMac index kun je een inschatting maken of de valuta van het vakantieland juist hoog of laag staat ten opzichte van de euro. De gedachte is dat je met dezelfde hoeveelheid geld hetzelfde zou moeten kunnen kopen in een ander land. In Praag betaal je met de Tsjechische kroon omgerekend 2.77 euro. In Nederland kost hetzelfde broodje 3,45 euro. De berekening is als volgt: 75 Tsjechische kroon / 3,45 euro = 21.74 Tsjechische kroon per euro. De koers op 1 januari 2016 is 27.03 Tsjechische kroon per euro. Kortom, de Tsjechische kroon staat momenteel 24% hoger (overgewaardeerd).

Vaccinaties voor Tsjechië


Om de vakantiepret niet (flink) te verpesten is een goede voorbereiding van belang. Hoelangishetvliegen.nl geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten omtrent de vaccinaties om het risico op een vreemde ziekte zo klein mogelijk te maken. Aan de hand van informatie van de GGD kunnen wij je het volgende vertellen:

Voor een reis naar Tsjechië zijn er geen inentingen benodigd.

Wel kan het verstandig zijn om je goed te laten informeren, door bijvoorbeeld de GGD. De GGD heeft gedetaileerde informatie over Tsjechië. Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat kunnen zij je adviseren over tekenencefalitis. Dit komt hier helaas zo nu en dan voor.

Er zijn landen waar vanaf een bepaalde verblijfsperiode een vaccinaties verplicht worden. Daarnaast komt het voor dat als je tijdens een rond- of doorreis vanuit een land komt waar een ziekte voorkomt in het nieuw aangekomen land ineens nu wel een vaccinatieplicht is.

Je kunt meer doen dan alleen vaccineren! Als je naar Tsjechië gaat wordt aangeraden om een tekenpincet mee te nemen.

Afhankelijk van het seizoen kan het handig zijn om een flesje DEET (insectenwering) mee te nemen. We raden je aan om de weer- en klimaatpagina van Praag te bekijken. Voor iedere reiziger is het sowieso een goed plan om ontsmettingslotion mee te nemen, wel zo hygiënisch.

Voor de meest actuele informatie, advies en het maken van afspraken zie: http://www.ggdreisvaccinaties.nl.