Hoelang is het vliegen naar Bodrum Turkije

Afstand

2444 km

Vanaf Amsterdam naar Bodrum

(direct)

3 uur 19 min

Vliegveld

Milas Airport

Foto wijzigen
Het weer in Bodrum
0°C

Bodrum

Hoelang is het vliegen naar Bodrum

Bodrum

Bodrum is een mooie, toeristische stad in het zuiden van Turkije. De stad ligt aan de kust op een schiereiland van Turkije, tegenover het Griekse eiland Kos. De toeristen die naar Bodrum gaan, komen hier vooral vanwege de mooie stranden die Bodrum rijk is. Sinds Turkije steeds meer in trek is als vakantieland, is Bodrum uitgegroeid tot bekende vakantieplaats.

Bezienswaardigheden in Bodrum

Als je naar Bodrum gaat, zijn er een aantal dingen die je absoluut moet bezoeken. Zo mag je de fundamenten van het Mausoleum van Halicarnassus niet missen, maar moet je ook een bezoekje brengen aan de Petrusburcht; deze burcht geeft je een prachtig uitzicht op Bodrum en de zee. Ook het Griekse theater van Bodrum is een bezoekje waard als je van geschiedenis houdt.

De luchthaven van Bodrum

Bodrum heeft een eigen luchthaven. Sinds Turkije meer in trek is, worden de andere plaatsjes op het schiereiland waarop Bodrum ligt ook meer gevonden door de toeristen. Deze plaatjes zijn bijvoorbeeld Bitez, Torba en Gëmbet. Ook de stad Turgutreis wordt veel bezocht, vanwege haar grote markt waar veel toeristen op af komen. Vanwege de groeiende interesse in het schiereiland waarop Bodrum ligt, is er een vliegveld gebouwd om de toeristen direct naar de juiste plek te laten vliegen. Vanaf het vliegveld rijden er bussen om naar Bodrum verder te reizen.

Eten in Bodrum

De Turkse keuken is ontzettend gevarieerd. Eten is in Turkije niet alleen een noodzakelijk iets, maar het is ook een sociale gelegenheid. Bereid je dus voor op gezellige avonden lang tafelen en tafels vol Turkse lekkernijen. Een typisch Turks diner start met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees. Ook zijn mezze niet te missen bij een Turks etentje: kleine hapjes, oorspronkelijk bedoeld als voorgerecht.

Vervoer in Bodrum

Het openbaar vervoer in Bodrum is keurig geregeld. Je kunt er gebruik maken van lijnbussen, maar je kunt ook gebruik maken van de dolmus: een minibusje waar ongeveer zestien personen in passen. Dolmussen rijden er in de zomermaanden om de tien minuten en deze bussen stoppen bij alle toeristische trekpleisters.

Visum aanvragen voor Bodrum

Omdat Turkije geen onderdeel is van het Schengengebied (binnen het Schengengebied mag je reizen zonder visum), moet je een visum aanvragen om Bodrum te bezoeken. Dit visum kan je echter heel eenvoudig online aanvragen. Een visum voor Turkije kost €25,- per persoon. Het gaat hierbij dan om een toeristenvisum; je mag dan 90 dagen in Turkije blijven. Vraag hier een visum Turkije aan.

BigMac-index


Is het eten en drinken duur in Bodrum?

Als je op vakantie gaat wil je graag weten of de kosten (aan bijvoorbeeld eten en drinken) in het land waar je heengaat meer of minder zijn dan dat je gewend bent in Nederland. De BigMac index is een eenvoudige manier om hier achter te komen. De index laat zien wat de prijs van de bekende hamburger is vergeleken met de prijs in Turkije.

Op 1 januari 2016 kostte een BigMac in Nederland 3,45 euro terwijl deze in Turkije 10,25 Turkse lira (omgerekend: 3.17 euro) kost. Dit is 8.12% minder.

BigMac index en Valuta

Aan de hand van de BigMac index kun je een inschatting maken of de valuta van het vakantieland juist hoog of laag staat ten opzichte van de euro. De gedachte is dat je met dezelfde hoeveelheid geld hetzelfde zou moeten kunnen kopen in een ander land. In Bodrum betaal je met de Turkse lira omgerekend 3.17 euro. In Nederland kost hetzelfde broodje 3,45 euro. De berekening is als volgt: 10,25 Turkse lira / 3,45 euro = 2.97 Turkse lira per euro. De koers op 1 januari 2016 is 3.17 Turkse lira per euro. Kortom, de Turkse lira staat momenteel 6% hoger (overgewaardeerd).

Vaccinaties voor Turkije


Om de vakantiepret niet (flink) te verpesten is een goede voorbereiding van belang. Hoelangishetvliegen.nl geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten omtrent de vaccinaties om het risico op een vreemde ziekte zo klein mogelijk te maken. Aan de hand van informatie van de GGD kunnen wij je het volgende vertellen:

In Turkije zijn er geen verplichte vaccinaties.

Het wordt aangeraden om je in te enten tegen DTP (Difterie, Tetanus, Polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) als je naar Turkije gaat.

Ook kan het verstandig zijn om je goed te laten informeren, door bijvoorbeeld de GGD. De GGD heeft gedetaileerde informatie over Turkije. Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat kunnen zij je adviseren over hepatitis B, rabiës (hondsdolheid) en schistosomiasis. Dit komt hier helaas zo nu en dan voor.

Er zijn landen waar vanaf een bepaalde verblijfsperiode een vaccinaties verplicht worden. Daarnaast komt het voor dat als je tijdens een rond- of doorreis vanuit een land komt waar een ziekte voorkomt in het nieuw aangekomen land ineens nu wel een vaccinatieplicht is.

Let op! In Turkije komt Malaria voor. Er zijn verschillen de manieren om te weren tegen Malaria, vraag ernaar tijdens je afspraak met de GGD medewerker.

Je kunt meer doen dan alleen vaccineren! Als je naar Turkije gaat wordt aangeraden om Oral Rehydration Solutions en stopmiddel diaree mee te nemen.

Afhankelijk van het seizoen kan het handig zijn om een flesje DEET (insectenwering) mee te nemen. We raden je aan om de weer- en klimaatpagina van Bodrum te bekijken. Voor iedere reiziger is het sowieso een goed plan om ontsmettingslotion mee te nemen, wel zo hygiënisch.

Voor de meest actuele informatie, advies en het maken van afspraken zie: http://www.ggdreisvaccinaties.nl.