Hoelang is het vliegen naar Bern Zwitserland

Afstand

631 km

Vanaf Amsterdam naar Bern

(direct)

1 uur 3 min

Vliegveld

Bern Airport (Bern-Belp Airport)

Foto wijzigen
Het weer in Bern
31°C

Bern

Hoelang is het vliegen naar Bern

Bern. De hoofdstad van Zwitserland is de 4e grootste stad, na Zürich, Genève en Basel. En dat merk je. Er wonen ongeveer 138.000 mensen in de hoofdstad en het is dus minder dan de helft van het aantal inwoners van Utrecht! Het voelt dan ook niet aan als een hoofdstad. De binnenstad van Bern is mooi opgezet; met winkelgalerijen die overdekt zijn met bogen (in het Zwitsersduits zgn. 'lauben') aan beide kanten van de straat. Dat betekent dus dat als het regent je droog loopt. Ideaal met winkelen, en ook hier, leuke kleine boetiekjes en natuurlijk ook het Zwitserse equivalent van een groot warenhuis, waar alles te vinden is, van luxe artikelen tot kleding en woning dekoratie.

Bern heeft, net als de meeste grote steden, ook een grote kerk. Deze heet de Berner Münster en is open voor bezoekers. Door Bern loopt een rivier, de Aare. Mooi om langs te lopen, van de Münster kun je de rivier naar het noorden volgen tot de brug. Aan de andere kant van deze brug ligt de Bärengraben. En ja, daar wonen echte beren. Bern betekend dan ook 'Beren' en die woonden vroeger in het gebied waar nu Bern is. In het wapen van het kanton Bern staat ook een beer afgebeeld.

Echt n uitgaansstad is Bern niet, er zijn wel een aantal bars en clubs, maar die zitten verspreid. Als je op zaterdagavond door de stad loopt, is er weinig te beleven. Je moet dus echt weten waar je heen wilt.

De taal die hier gesproken wordt is Zwitsersduits. Het is geen officiele taal, geschreven bestaat het niet. Puur een spreektaal dus, en het vergt wel een beetje oefening om het onder de knie te krijgen. Het is gemengd met frans, maar kent ook de harde g zoals wij hem in het nederlands uitspreken.

 

Hoelang is het vliegen naar Bern

BigMac-index


Is het eten en drinken duur in Bern?

Als je op vakantie gaat wil je graag weten of de kosten (aan bijvoorbeeld eten en drinken) in het land waar je heengaat meer of minder zijn dan dat je gewend bent in Nederland. De BigMac index is een eenvoudige manier om hier achter te komen. De index laat zien wat de prijs van de bekende hamburger is vergeleken met de prijs in Zwitserland.

Op 1 januari 2016 kostte een BigMac in Nederland 3,45 euro terwijl deze in Zwitserland 6,5 Zwitserse frank (omgerekend: 5.99 euro) kost. Dit is 73.62% meer.

BigMac index en Valuta

Aan de hand van de BigMac index kun je een inschatting maken of de valuta van het vakantieland juist hoog of laag staat ten opzichte van de euro. De gedachte is dat je met dezelfde hoeveelheid geld hetzelfde zou moeten kunnen kopen in een ander land. In Bern betaal je met de Zwitserse frank omgerekend 5.99 euro. In Nederland kost hetzelfde broodje 3,45 euro. De berekening is als volgt: 6,5 Zwitserse frank / 3,45 euro = 1.88 Zwitserse frank per euro. De koers op 1 januari 2016 is 1.09 Zwitserse frank per euro. Kortom, de Zwitserse frank staat momenteel 42% lager (ondergewaardeerd).

Vaccinaties voor Zwitserland


Om de vakantiepret niet (flink) te verpesten is een goede voorbereiding van belang. Hoelangishetvliegen.nl geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten omtrent de vaccinaties om het risico op een vreemde ziekte zo klein mogelijk te maken. Aan de hand van informatie van de GGD kunnen wij je het volgende vertellen:

Voor een reis naar Zwitserland zijn er geen inentingen benodigd.

Wel kan het verstandig zijn om je goed te laten informeren, door bijvoorbeeld de GGD. De GGD heeft gedetaileerde informatie over Zwitserland. Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat kunnen zij je adviseren over tekenencefalitis. Dit komt hier helaas zo nu en dan voor.

Er zijn landen waar vanaf een bepaalde verblijfsperiode een vaccinaties verplicht worden. Daarnaast komt het voor dat als je tijdens een rond- of doorreis vanuit een land komt waar een ziekte voorkomt in het nieuw aangekomen land ineens nu wel een vaccinatieplicht is.

Je kunt meer doen dan alleen vaccineren! Als je naar Zwitserland gaat wordt aangeraden om een tekenpincet mee te nemen.

Afhankelijk van het seizoen kan het handig zijn om een flesje DEET (insectenwering) mee te nemen. We raden je aan om de weer- en klimaatpagina van Bern te bekijken. Voor iedere reiziger is het sowieso een goed plan om ontsmettingslotion mee te nemen, wel zo hygiënisch.

Voor de meest actuele informatie, advies en het maken van afspraken zie: http://www.ggdreisvaccinaties.nl.