Hoelang is het vliegen naar Ankara Turkije

Afstand

2537 km

Vanaf Amsterdam naar Ankara

(via Wenen)

4 uur 3 min

Vliegveld

Esenboga International Airport

Foto wijzigen
Het weer in Ankara
20°C

Ankara

Hoelang is het vliegen naar Ankara

Ankara

Ankara is één van de vele, schitterende steden die Turkije rijk is. Sinds 1923 is Ankara de hoofdstad van Turkije. De stad heeft ongeveer 4 miljoen inwoners. Hoewel Ankara wat betreft grootte wordt ingehaald door de grote stad Istanbul, blijft Ankara de hoofdstad van Turkije vanwege de gunstige ligging in het midden van het land. In Ankara heerst een landklimaat: de zomers zijn heerlijk warm en de winters zijn redelijk fris. Ankara ligt op de Anatolische Hoogvlakte en wordt omringd door bergen. Het centrum van Ankara zelf ligt op een rotsachtige heuvel. De stad is ontzettend groen, wordt omringd door bossen en steppevegetatie en bevat veel parken. De stad wordt beschouwd als ‘groene stad’.

Bezienswaardigheden in Ankara

De bekendste bezienswaardigheid in Ankara is het Atatürk Mausoleum (Anitkabir), een graftombe die gebouwd werd door de eerste president van de republiek Turkije. Een andere bezienswaardigheid is het Museum van de Anatolische beschavingen. In het museum vind je kunst uit de steentijd, de bronstijd en nog veel meer periodes uit de geschiedenis. Ook de citadel is een bekende bezienswaardigheid. Dit ligt in één van de oudste delen van Ankara en bestaat uit kronkelende straatjes, gezellige cafeetjes en leuke restaurantjes. Het is een aanrader om binnen de citadel eens heerlijk te gaan eten. Ook zijn de vele, schitterende moskeeën van Ankara een absolute must om te bezoeken.

De luchthaven van Ankara

De luchthaven van Ankara heet Ankara Esenboga en deze luchthaven ligt ongeveer op 28 kilometer afstand van het centrum van de stad. Vanaf het vliegveld kan je een taxi of een bus nemen naar het centrum van de stad. Dit kost wel geld. De bus is hierbij goedkoper dan de taxi.

Eten in Ankara

De Turkse keuken is ontzettend gevarieerd. Eten is in Turkije niet alleen een noodzakelijk iets, maar het is ook een sociale gelegenheid. Bereid je dus voor op gezellige avonden lang tafelen en tafels vol Turkse lekkernijen. Een typisch Turks diner start met soep, gevolgd door een gerecht met groente en vlees. Ook zijn mezze niet te missen bij een Turks etentje: kleine hapjes, oorspronkelijk bedoeld als voorgerecht.

Vervoer in Ankara

Als je je makkelijk wil vervoeren in Ankara, is het het slimste om je per metro te verplaatsen in de stad. Ankara heeft een ontzettend goed metronetwerk. Je kunt je dus via de metro heel goed verplaatsen door de stad. Deze manier van reizen wordt aangeraden in de stad; vanwege het vele verkeer kan het met de bus nog wel eens lang duren voor je op de plaats van bestemming bent. Je kunt natuurlijk ook een auto of een scooter huren in deze stad om je sneller en flexibeler te kunnen verplaatsen.

Visum aanvragen voor Ankara

Turkije is geen onderdeel van het Schengengebied (binnen het Schengengebied mag je reizen zonder visum) en daarom moet je een visum aanvragen om Ankara te bezoeken. Dit visum kan je echter heel eenvoudig online aanvragen. Een visum voor Turkije kost €25,- per persoon. Het gaat hierbij dan om een toeristenvisum; je mag dan 90 dagen in Turkije blijven. Op Evisumservice.nl kun je een Turks visum aanschaffen. Meer informatie vind je hieronder.

BigMac-index


Is het eten en drinken duur in Ankara?

Als je op vakantie gaat wil je graag weten of de kosten (aan bijvoorbeeld eten en drinken) in het land waar je heengaat meer of minder zijn dan dat je gewend bent in Nederland. De BigMac index is een eenvoudige manier om hier achter te komen. De index laat zien wat de prijs van de bekende hamburger is vergeleken met de prijs in Turkije.

Op 1 januari 2016 kostte een BigMac in Nederland 3,45 euro terwijl deze in Turkije 10,25 Turkse lira (omgerekend: 3.17 euro) kost. Dit is 8.12% minder.

BigMac index en Valuta

Aan de hand van de BigMac index kun je een inschatting maken of de valuta van het vakantieland juist hoog of laag staat ten opzichte van de euro. De gedachte is dat je met dezelfde hoeveelheid geld hetzelfde zou moeten kunnen kopen in een ander land. In Ankara betaal je met de Turkse lira omgerekend 3.17 euro. In Nederland kost hetzelfde broodje 3,45 euro. De berekening is als volgt: 10,25 Turkse lira / 3,45 euro = 2.97 Turkse lira per euro. De koers op 1 januari 2016 is 3.17 Turkse lira per euro. Kortom, de Turkse lira staat momenteel 6% hoger (overgewaardeerd).

Vaccinaties voor Turkije


Om de vakantiepret niet (flink) te verpesten is een goede voorbereiding van belang. Hoelangishetvliegen.nl geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten omtrent de vaccinaties om het risico op een vreemde ziekte zo klein mogelijk te maken. Aan de hand van informatie van de GGD kunnen wij je het volgende vertellen:

In Turkije zijn er geen verplichte vaccinaties.

Het wordt aangeraden om je in te enten tegen DTP (Difterie, Tetanus, Polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) als je naar Turkije gaat.

Ook kan het verstandig zijn om je goed te laten informeren, door bijvoorbeeld de GGD. De GGD heeft gedetaileerde informatie over Turkije. Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat kunnen zij je adviseren over hepatitis B, rabiës (hondsdolheid) en schistosomiasis. Dit komt hier helaas zo nu en dan voor.

Er zijn landen waar vanaf een bepaalde verblijfsperiode een vaccinaties verplicht worden. Daarnaast komt het voor dat als je tijdens een rond- of doorreis vanuit een land komt waar een ziekte voorkomt in het nieuw aangekomen land ineens nu wel een vaccinatieplicht is.

Let op! In Turkije komt Malaria voor. Er zijn verschillen de manieren om te weren tegen Malaria, vraag ernaar tijdens je afspraak met de GGD medewerker.

Je kunt meer doen dan alleen vaccineren! Als je naar Turkije gaat wordt aangeraden om Oral Rehydration Solutions en stopmiddel diaree mee te nemen.

Afhankelijk van het seizoen kan het handig zijn om een flesje DEET (insectenwering) mee te nemen. We raden je aan om de weer- en klimaatpagina van Ankara te bekijken. Voor iedere reiziger is het sowieso een goed plan om ontsmettingslotion mee te nemen, wel zo hygiënisch.

Voor de meest actuele informatie, advies en het maken van afspraken zie: http://www.ggdreisvaccinaties.nl.