Hoelang is het vliegen naar Adelaide Australië

Afstand

15915 km

Vanaf Amsterdam naar Adelaide

(via Singapore (Changi))

20 uur 20 min

Vliegveld

Adelaide Airport

Foto wijzigen
Het weer in Adelaide
12°C

Adelaide

Hoelang is het vliegen naar Adelaide

Adelaide is de hoofdstad van de staat South Australia en in 1837 vernoemd naar de toenmalige koningin van Groot-Brittannië en Ierland. Adelaide is als stad niet echt een vakantiebestemming, maar meer bekend vanwege wat er in de buurt te doen is. Toch is Adelaide ook leuk om te ontdekken. Het compacte en overzichtelijke centrum heeft een ruime keuze aan winkels, om te shoppen is het prima. Van shopaholics naar chocoholics, als je aan chocolade denkt, denk je vast niet gelijk aan Adelaide. Toch hebben ze hier verschillende chocoladefabrieken die je ook kunt bezoeken... en waar je natuurlijk ook kunt proeven!

Wat te doen in Adelaide ?

Gratis is altijd leuk. In Australië zie je vaak dat musea gratis toegankelijk zijn, bijvoorbeeld het South Australian Museum in het centrum. Het kan zijn dat er voor speciale exposities wel een bedrag wordt gevraagd. Vlakbij het museum zijn ook het park en de botanische tuinen, die overigens, zoals overal in Australië, ook gratis toegankelijk zijn. Dit zijn prachtige parken met genoeg zitgelegenheden, vijvers en natuurlijk ontzettend veel verschillende planten en bomen. Ideaal voor een picknick. De dierentuin van Adelaide ligt naast de botanische tuinen. Hier kun je met de gratis bus naartoe. In Adelaide rijdt de City Connector bus, verwar die niet met een andere bus, want ze zijn niet allemaal gratis!

Festivals en wijn in Adelaide

Een leuke periode om Adelaide te bezoeken is tijdens de Adelaide Fringe. Als je van kunst en festivals houdt is dit een festival om rekening mee te houden. Er zijn veel verschillende performers vanuit elke hoek van de wereld. Het is in de zomer, dus (bijna) gegarandeerd mooi weer! South Australia is de droogste staat van Australië, met een mediterraans klimaat. Ideaal voor de wijndruiventeelt, het is hier een paradijs voor wijn liefhebbers. In de Barossa Valley kun je rond 30 verschillende wijnmakerijen bezoeken… en ook proeven! Vanuit Adelaide worden er verschillende tours aangeboden, het is verstandig om met een tour te gaan als je zelf ook wijn wilt drinken. Of je eigen BOB organiseren.

Uitgekeken in Adelaide?

Adelaide is een goed uitgangspunt voor een dagje Glenelg, met veel leuke winkeltjes, restaurants en een mooi strand. Smeer je wel goed in voor je zonsessie en ga niet te lang. De zon in Australië is extreem sterk en veel toeristen komen er zelf achter, maar dat is meestal niet de leuke manier. Tussen factor 30 en 50 wordt aangeraden. Voor een dagje uit zijn ook Hahndorf en verschillende nationale parken in de buurt goed bereikbaar vanuit Adelaide. Wil je meer wildlife, natuur en buitenlucht? Als je een paar dagen de tijd hebt, dan is Kangaroo Island echt een must see! Mooie rotsformaties, wandelpaden, natuur en dieren. Je kunt er ook goed fietsen. Een andere meerdaagse trip kun je doen naar de Flinders Ranges, zo'n 500 km ten noorden van Adelaide. Dat klinkt voor europese maatstaven heel ver uit de buurt, maar voor Australië is dit wat sommige mensen rijden om op familiebezoek te gaan.

Met de trein naar Adelaide kan ook

Adelaide ligt op de treinroute van de Indian Pacific, dit is de directe trein van Sydney naar Perth (3 nachten in de trein). Er is ook een rechstreekse verbinding met Melbourne, de Overland, die doet er ongeveer 8 uur over om je van het centrum van Melbourne naar het centrum van Adelaide te brengen. Wil je de outback in, dan kun je met de Ghan. Die trein doorkruist het hart van Australië helemaal tot aan Darwin. Wil je met de auto je reis voortzetten, bereid je dan goed voor. In de outback en op de Nullarbor Plain (als je richting Perth wilt rijden) zijn grote stukken onbewoond en onbeschut.

 

Hoelang is het vliegen naar Adelaide

BigMac-index


Is het eten en drinken duur in Adelaide?

Als je op vakantie gaat wil je graag weten of de kosten (aan bijvoorbeeld eten en drinken) in het land waar je heengaat meer of minder zijn dan dat je gewend bent in Nederland. De BigMac index is een eenvoudige manier om hier achter te komen. De index laat zien wat de prijs van de bekende hamburger is vergeleken met de prijs in Australië.

Op 1 januari 2016 kostte een BigMac in Nederland 3,45 euro terwijl deze in Australië 5,3 Australische dollar (omgerekend: 3.48 euro) kost. Dit is 0.87% meer.

BigMac index en Valuta

Aan de hand van de BigMac index kun je een inschatting maken of de valuta van het vakantieland juist hoog of laag staat ten opzichte van de euro. De gedachte is dat je met dezelfde hoeveelheid geld hetzelfde zou moeten kunnen kopen in een ander land. In Adelaide betaal je met de Australische dollar omgerekend 3.48 euro. In Nederland kost hetzelfde broodje 3,45 euro. De berekening is als volgt: 5,3 Australische dollar / 3,45 euro = 1.54 Australische dollar per euro. De koers op 1 januari 2016 is 1.49 Australische dollar per euro. Kortom, de Australische dollar staat momenteel 3% lager (ondergewaardeerd).

Vaccinaties voor Australië


Om de vakantiepret niet (flink) te verpesten is een goede voorbereiding van belang. Hoelangishetvliegen.nl geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten omtrent de vaccinaties om het risico op een vreemde ziekte zo klein mogelijk te maken. Aan de hand van informatie van de GGD kunnen wij je het volgende vertellen:

Voor een reis naar Australië zijn er geen inentingen benodigd.

Wel kan het verstandig zijn om je goed te laten informeren, door bijvoorbeeld de GGD. De GGD heeft gedetaileerde informatie over Australië. Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat kunnen zij je adviseren over dengue (knokkelkoorts), Japanse encefalitis en gele koorts. Dit komt hier helaas zo nu en dan voor.

Er zijn landen waar vanaf een bepaalde verblijfsperiode een vaccinaties verplicht worden. Daarnaast komt het voor dat als je tijdens een rond- of doorreis vanuit een land komt waar een ziekte voorkomt in het nieuw aangekomen land ineens nu wel een vaccinatieplicht is.

Afhankelijk van het seizoen kan het handig zijn om een flesje DEET (insectenwering) mee te nemen. We raden je aan om de weer- en klimaatpagina van Adelaide te bekijken. Voor iedere reiziger is het sowieso een goed plan om ontsmettingslotion mee te nemen, wel zo hygiënisch.

Voor de meest actuele informatie, advies en het maken van afspraken zie: http://www.ggdreisvaccinaties.nl.