Hoelang is het vliegen naar New York Verenigde Staten

Afstand

5843 km

Vanaf Amsterdam naar New York

(via Boston)

8 uur 4 min

Vliegveld

LaGuardia Airport

Foto wijzigen
Het weer in New York
11°C

New York

Hoelang is het vliegen naar New York

New York: The City That Never Sleeps of The Big Apple is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika, gelegen in de staat New York. Als je alleen al aan New York denkt gaat je brein al op volle toeren; Broadway, central park, Friends, John Lennon, Guggenheim, Sex and the City, Times Square, het Vrijheidsbeeld, 9/11, Manhattan... en ga zo maar door. Waar moet je in hemelsnaam beginnen? Die vraag kun je misschien na het lezen van dit verhaaltje iets beter beantwoorden.. Maar ga er niet vanuit. New York is geweldig, het is letterlijk een city overdose. Het constante geloei van sirenes, het geraas van de -tig taxi's die non stop voorbij lijken te racen, de hoge gebouwen en de neon reklames.. Je komt ogen en oren te kort. Hoe herken je een toerist in New York? Die lopen met hun hoofd omhoog, zodat ze de wolkenkrabbers tot aan de hemel kunnen volgen.

Waar beginnen?

Vele monumenten en wijken van de stad zijn bekend over de hele wereld en staan symbool voor Amerika. Het allerbekendste is natuurlijk het Vrijheidsbeeld, dat je ook kunt bezoeken. Maar let op! Het kan zo druk zijn, dat je geen ticket meer kunt krijgen. Helemaal als je de crown van het beeld wilt bezoeken; dat is soms zelfs tot 6 maanden van te voren volgeboekt! Dus een bezoekje aan New York begint al thuis, achter je computer en met je reisgidsen. Wil je bijvoorbeeld Oud&Nieuw op Times Square gaan beleven, dan is het handig als je er vroeg bij bent met je hotel reservering. Maar ook zonder intensieve voorbereiding is New York een stad waar je van alles kunt beleven. Een metrokaartje is al een goed begin, het metronetwerk in New York brengt je overal waar je maar heen wilt, uptown, downtown, midtown of crosstown. Een metrokaart is wel handig om bij je te hebben, met als handig referentiepunt Central Park in het midden.

Kultuur snuiven in New York

Er zijn heel veel musea; van moderne kunst tot geschiedenis. Maar niet allemaal vragen entree, vaak wel een donatie. Ideaal als je wel een beetje kultuur wilt snuiven, maar geen hele dag in een museum wilt rondlopen. Je gaat toch sneller een uurtje ‘even kijken’ want, ‘het was toch gratis’. Sommige bekendere musea hebben ook speciale akties, bijvoorbeeld in het Guggenheim is het op zaterdag ‘pay what you wish’ tussen 17:45 en 19:45.

Niet alleen in de musea vind je kultuur; qua architectuur zijn er vele bijzondere gebouwen, soms zie je de (zeker voor europa) ongewone kombinatie van moderne gebouwen naast een oude kerk staan. En het nieuwste gebouw, nog in aanbouw, het One World Trade Center van 541 meter hoog.

Greenwich Village is het alternative gedeelte van New York. Vroeger kwam je hier veel kunstenaars en beatniks tegen, nu is dit gedeelte van New York niet meer te betalen voor de arme kunstenaar. Maar de sfeer van toen hangt er nog steeds. Washington Park met zijn triomfboog is waar men samenkomt. Je ziet skaters, mensen die hun hondje uitlaten, je kunt hier schaken en er zijn ook straatartiesten die hun uitertste best doen om iedereen te vermaken en nog een centje proberen te verdienen. Er zijn vele kleine cafeetjes, bars (vaak ook met ‘open-mike’ avonden, als je zin hebt om eens stand up comedy te proberen, hier ligt je kans!) en leuke restaurants. Heb je gewoon zin in vakantie en wil je het niet allemaal uit moeten zoeken? Er worden ook georganiseerde tours aangeboden, net als in de rest van New York trouwens. Bijvoorbeeld een Sex and the City Tour. Daar heeft je vriend natuurlijk geen zin in, dus hij zou naar een basketbal wedstrijd kunnen gaan kijken van de New York Knicks of naar een ijshockey wedstrijd van de New York Rangers.

Shop 'till you drop

Winkelen in New York, de mogelijkheden zijn hier eindeloos. Hetgeen dat je koopt is vaak aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Bekende winkels om je even lekker uit te leven zijn Macy’s, Lower Broadway en Bloomingdale’s. Voor je chocoladedosis kun je naar M&M’s World en die meenemen naar Central Park. Zoek een vrij bankje, of ga lekker in het gras zitten en waan je totaal niet in een megadrukke stad. 230 dagen per jaar schijnt hier de zon. Maar ga je in de winter, dan kun je Central Park aantreffen zoals het in Home Alone 2 was; met sneeuw. En dat is wel iets voor stelletjes. Superromantisch. Als je weer opgeladen bent kun je terug de drukte in. Toch genoeg drukte gehad? Kijk dan bij een van de verkooppunten voor musicaltickets. Vaak kun je op het laatste moment nog voor relatief weinig een musical gaan zien. Maar wil je zeker zijn van een kaartje dan is het verstandig dit van te voren te reserveren.

De stad heeft drie grote luchthavens: John F. Kennedy International, ook bekend als JFK, Newark Liberty International en LaGuardia. Deze drie vliegvelden verwerken samen zo’n 100 miljoen passagiers per jaar.

Meer informatie over New York vind je op: newyork.nl

Hoelang is het vliegen naar New York

BigMac-index


Is het eten en drinken duur in New York?

Als je op vakantie gaat wil je graag weten of de kosten (aan bijvoorbeeld eten en drinken) in het land waar je heengaat meer of minder zijn dan dat je gewend bent in Nederland. De BigMac index is een eenvoudige manier om hier achter te komen. De index laat zien wat de prijs van de bekende hamburger is vergeleken met de prijs in Verenigde Staten.

Op 1 januari 2016 kostte een BigMac in Nederland 3,45 euro terwijl deze in Verenigde Staten 4,93 Amerikaanse Dollar (omgerekend: 4.59 euro) kost. Dit is 33.04% meer.

BigMac index en Valuta

Aan de hand van de BigMac index kun je een inschatting maken of de valuta van het vakantieland juist hoog of laag staat ten opzichte van de euro. De gedachte is dat je met dezelfde hoeveelheid geld hetzelfde zou moeten kunnen kopen in een ander land. In New York betaal je met de Amerikaanse Dollar omgerekend 4.59 euro. In Nederland kost hetzelfde broodje 3,45 euro. De berekening is als volgt: 4,93 Amerikaanse Dollar / 3,45 euro = 1.43 Amerikaanse Dollar per euro. De koers op 1 januari 2016 is 1.09 Amerikaanse Dollar per euro. Kortom, de Amerikaanse Dollar staat momenteel 24% lager (ondergewaardeerd).

Vaccinaties voor Verenigde Staten


Om de vakantiepret niet (flink) te verpesten is een goede voorbereiding van belang. Hoelangishetvliegen.nl geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten omtrent de vaccinaties om het risico op een vreemde ziekte zo klein mogelijk te maken. Aan de hand van informatie van de GGD kunnen wij je het volgende vertellen:

Voor een reis naar Verenigde Staten zijn er geen inentingen benodigd.

Wel kan het verstandig zijn om je goed te laten informeren, door bijvoorbeeld de GGD. De GGD heeft gedetaileerde informatie over Verenigde Staten. Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat kunnen zij je adviseren over rabiës (hondsdolheid) en dengue (knokkelkoorts). Dit komt hier helaas zo nu en dan voor.

Er zijn landen waar vanaf een bepaalde verblijfsperiode een vaccinaties verplicht worden. Daarnaast komt het voor dat als je tijdens een rond- of doorreis vanuit een land komt waar een ziekte voorkomt in het nieuw aangekomen land ineens nu wel een vaccinatieplicht is.

Afhankelijk van het seizoen kan het handig zijn om een flesje DEET (insectenwering) mee te nemen. We raden je aan om de weer- en klimaatpagina van New York te bekijken. Voor iedere reiziger is het sowieso een goed plan om ontsmettingslotion mee te nemen, wel zo hygiënisch.

Voor de meest actuele informatie, advies en het maken van afspraken zie: http://www.ggdreisvaccinaties.nl.