Hoelang is het vliegen naar Cuzco Peru

Afstand

11104 km

Vanaf Amsterdam naar Cuzco

(via Lima)

14 uur 4 min

Vliegveld

Alejandro Velasco Astete International Airport

Foto wijzigen
Het weer in Cuzco
10°C

Cuzco

Hoelang is het vliegen naar Cuzco

Cuzco is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt op 3416 meter hoog in het zuidoosten van Peru. Geef jezelf dus tijd om te acclimatiseren, zeker als je direkt vanuit Nederland vliegt. Aan dit hoogteverschil moet je jezelf rustig laten wennen. Vroeger heette Cuzco Tawanntinsuyu (het land van de vier windstreken). De stad heeft nog veel dat aan deze tijd doet herinneren. De stad is met name bekend als startpunt voor een bezoek aan Machu Picchu, een Inca ruine die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Sinds 2007 staat het gebouw ook op de lijst van de ‚nieuwe wereldwonderen‘. Het is ook niet zo heel oud; Machu Picchu is rond 1440 gebouwd en pas in 1911 ontdekt. Toen heeft de ontdekker, meneer Bingham uit Amerika het de naam Machu Picchu gegeven, dat in de taal van de Quechua indianen ‚oude top‘ of ‚oude man hoogte‘ betekent. Vroeger de hoofdstad van het rijk van de Inca’s, nu is het is de grootste toeristenmagneet van Zuid-Amerika. Machu Picchu is gelegen tussen steile bergen en bevind zich op een hoogte van 2400 meter. Trek voor een bezoek aan de Machu Picchu zeker een dag uit en je portemonnaie open, want de stad is zelfs nu nog vrij lastig te bereiken. Als je met de trein wilt, kun je alleen met de toeristentrein; als toerist mag je niet met de gewone, normaal geprijsde trein, maar kun je alleen met de veel duurdere trein! Je kunt vanuit Cuzco met de bus naar de trein die vanuit het dorp Aguas Calientes vertrekt , of wat een aanrader is, om vanaf Aguas Calientes de berg per voet te beklimmen dwars door het tropisch regenwoud. Dit is een zware wandeling, door dichte bebossing en vergeet je DEET niet; er zijn veel bijtgrageinsecten. Het aantal wandelaars is beperkt, bij het maximaal aantal personen wordt de toegang gesloten. Wees er dus vroeg bij.

Een andere optie om in Machu Picchu te komen vanuit Cuzco is lopen, maar dat duurt 4 dagen en kan alleen onder begeleiding van een gids. Deze wandelingen zijn vaak ver van te voren vol geboekt en zijn niet voor mietjes, het gaat bergop en bergaf. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden om in Machu Picchu te komen, maar vanuit Cuzco zijn de bovenstaande opties de meest gebruikelijke.

Bij al de aandacht die naar Machu Picchu gaat, worden de andere Inca ruinen in de regio bijna vergeten. De oude Inca vesting Sacsayhuaman, de Inca Terrassen van Pisac of de Ollantaytambo monolieten zijn ook echt een bezoekje waard.

Cuzco zelf heeft ook vele bezienswaardigheden; zoals de Jesuitenkerk uit de 16e eeuw, of de Incamuur in de Calle Hatunrumiyoc. Musea, markten, hotels, restaurants en zelfs een ierse pub vind je ook in de stad. Treinfans kunnen hier ook hun hart ophalen, de 400 kilometer lange rit van Cuzco naar Puno aan het Titicacameer is een unieke ervaring. Hier betaal je wel echt flink voor!

Ook al ligt Cuzco midden in het regenwoud en zou je hier tropische temperaturen verwachten is de temperatuur beduidend lager, dit komt vooral door dat de stad hoog in de bergen ligt. Gedurende het hele jaar wordt het niet warmer dan een graad of 20 en kan het ‘s nachts zelfs net iets onder het vriespunt komen.

Het vliegveld Alejandro Velasco Astete International Airport ontvangt nationaal en internationaal luchtverkeer.

 

Hoelang is het vliegen naar Cuzco

 

BigMac-index


Is het eten en drinken duur in Cuzco?

Als je op vakantie gaat wil je graag weten of de kosten (aan bijvoorbeeld eten en drinken) in het land waar je heengaat meer of minder zijn dan dat je gewend bent in Nederland. De BigMac index is een eenvoudige manier om hier achter te komen. De index laat zien wat de prijs van de bekende hamburger is vergeleken met de prijs in Peru.

Op 1 januari 2016 kostte een BigMac in Nederland 3,45 euro terwijl deze in Peru 10 Peruviaanse sol (omgerekend: 2.72 euro) kost. Dit is 21.16% minder.

BigMac index en Valuta

Aan de hand van de BigMac index kun je een inschatting maken of de valuta van het vakantieland juist hoog of laag staat ten opzichte van de euro. De gedachte is dat je met dezelfde hoeveelheid geld hetzelfde zou moeten kunnen kopen in een ander land. In Cuzco betaal je met de Peruviaanse sol omgerekend 2.72 euro. In Nederland kost hetzelfde broodje 3,45 euro. De berekening is als volgt: 10 Peruviaanse sol / 3,45 euro = 2.9 Peruviaanse sol per euro. De koers op 1 januari 2016 is 3.71 Peruviaanse sol per euro. Kortom, de Peruviaanse sol staat momenteel 27% hoger (overgewaardeerd).

Vaccinaties voor Peru


Om de vakantiepret niet (flink) te verpesten is een goede voorbereiding van belang. Hoelangishetvliegen.nl geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten omtrent de vaccinaties om het risico op een vreemde ziekte zo klein mogelijk te maken. Aan de hand van informatie van de GGD kunnen wij je het volgende vertellen:

In Peru zijn er geen verplichte vaccinaties.

Het wordt aangeraden om je in te enten tegen DTP (Difterie, Tetanus, Polio), gele koorts en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) als je naar Peru gaat.

Ook kan het verstandig zijn om je goed te laten informeren, door bijvoorbeeld de GGD. De GGD heeft gedetaileerde informatie over Peru. Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat kunnen zij je adviseren over hepatitis B, rabiës (hondsdolheid), ZIKA-virus, tuberculose en dengue (knokkelkoorts). Dit komt hier helaas zo nu en dan voor.

Er zijn landen waar vanaf een bepaalde verblijfsperiode een vaccinaties verplicht worden. Daarnaast komt het voor dat als je tijdens een rond- of doorreis vanuit een land komt waar een ziekte voorkomt in het nieuw aangekomen land ineens nu wel een vaccinatieplicht is.

Let op! In Peru komt Malaria voor. Er zijn verschillen de manieren om te weren tegen Malaria, vraag ernaar tijdens je afspraak met de GGD medewerker.

Je kunt meer doen dan alleen vaccineren! Als je naar Peru gaat wordt aangeraden om Oral Rehydration Solutions, stopmiddel diaree, een klamboe en een thermometer mee te nemen.

Afhankelijk van het seizoen kan het handig zijn om een flesje DEET (insectenwering) mee te nemen. We raden je aan om de weer- en klimaatpagina van Cuzco te bekijken. Voor iedere reiziger is het sowieso een goed plan om ontsmettingslotion mee te nemen, wel zo hygiënisch.

Voor de meest actuele informatie, advies en het maken van afspraken zie: http://www.ggdreisvaccinaties.nl.