Hoelang is het vliegen naar Alice Springs Australië

Afstand

15158 km

Vanaf Amsterdam naar Alice Springs

(via Singapore (Changi) & Darwin)

19 uur 48 min

Vliegveld

Alice Springs Airport

Foto wijzigen
Het weer in Alice Springs
28°C

Alice Springs

Hoelang is het vliegen naar Alice Springs

Alice Springs of kortweg 'Alice' of 'the Alice' zoals de Aussies zeggen ligt midden in Australië, in de outback! Ontstaan als een telegraaf station, net buiten wat nu het centrum is. Dit telegraaf station kun je bezoeken, als je de rivier volgt, de Todd river, kom je er vanzelf. Maar ga geen echte rivier zoeken, op sommige plattegronden zie je dat er tussen haakjes achter de rivier staat (mostly dry).

Beestjes in Alice

De Todd river is dus een rivier die meestal droog staat. Belangrijk is dat je zelf altijd genoeg water meeneemt als je gaat wandelen. De route naar het oude telegraaf station is een aanrader; en de waterbron die Alice Springs de naam gaf is er ook niet ver vandaan. Het kan zijn dat je tijdens je wandeling een paar luierende big reds, de grootste kangaroes van Australië, of nog ander wildlife tegenkomt. Een lange broek is ook handig, als je een slang tegenkomt gaat ie eerst voor je enkels. Of je kunt ook hoesjes kopen voor over de bovenkant van je schoenen. Nu zul je ze niet snel tegenkomen op een pad waar veel gelopen wordt, maar het is niet uitgesloten. En als je ze al tegenkomt gaan ze je echt niet aanvallen, gewoon stil blijven staan en ze de ruimte geven. Als we het toch over wildlife hebben is het aan te raden om, zeker in de outback, altijd je schoenen leeg te gooien voordat je ze aan trekt, voordat je op een bankje gaat zitten even snel een ‘spinnencheck’ te doen en als je naar de wc gaat, even snel onder de bril te kijken. De redback is een spin die je wel eens op deze plekken tegen komt; als je gaat kamperen, kijk eens onder het wastafel blok. Het zijn wel spinnen die, als ze een plekje gevonden hebben er ook blijven, de volgende dag zitten ze vaak nog op dezelfde plek.

Swaggen

Als je je tijdens je reis in Australië ook een beetje Australisch wilt voelen kun je eens swaggen. Dat is kamperen zonder tent, je slaapt dan in een swag. Die kun je op sommige campings ook huren, dit is meestal iets goedkoper dan tenten. Vroeger, toen nog niet iedereen een auto had, en de boer moest op zijn land werken, nam hij zijn swag mee. Je zult zien dat de cattle stations, de boerderijen in de outback, zo uitgestrekt zijn, in een dag kon je niet weer naar huis terug lopen. De swag werd ook gebruikt door schapenscheerders, mijnwerkers, werkelozen en anderen, die ‘swagmen’ genoemd werden. De swag is een canvas slaapzak met een matras erin. Het enige wat je doet is je slaapzak erin en je kunt slapen. Spaart je een hoop gedoe met je tent opzetten, en als je met je partner reist, scheelt het ook nog eens tent-opzet-ergernis. Als je gaat slapen kun je naar de geweldige sterrenhemel kijken en de frisse lucht inademen. Zo heerlijk heb je nog nooit geslapen! Tenzij je in een gebied gaat swaggen waar het ‘snachts heel koud is, dan kan het een beetje oncomfortabel worden. Maar dan kan je altijd nog je tentje weer opzetten.

Wat te doen in een groot dorp in de outback

Er wonen ongeveer 25.000 mensen in Alice en is dus een relatief kleine stad. Maar er is genoeg te doen! Er zijn restaurants en bars, winkels en toeristische trekpleisters. Er is een reptielen centrum, waar je de mogelijkheid hebt verschillende beestjes vast te houden. En een kleine dierentuin met de nadruk op woestijndieren en je kunt bij de RFDS meer te weten komen over de Royal Flying Doctor Service. Deze service is onmisbaar in de outback!

Australiërs houden van het leven en van gekkigheid. Je vind overal eigenlijk wel bijzondere festivals en Alice is geen uitzondering. Ze organiseren hier jaarlijks een bootrace met boten zonder bodem over de droge rivier; of je kunt ook gaan kijken bij de jaarlijks terugkerende kamelen race.

Uitgekeken in Alice?

Denk je vanuit Alice Uluru (Ayers Rock) en Kata Tjuta te gaan bezoeken? Reken erop dat het bijna 500 km rijden is (alleen heen)! Heb je daar geen tijd voor, dan kun je ook vliegen naar Ayers Rock Connellan Airport.

De Ghan, de trein van Adelaide naar Darwin, maakt ook een tussenstop in Alice. Vanuit Darwin of Adelaide is het ongeveer 25 uur naar Alice Springs.

Hoelang is het vliegen naar Alice Springs

BigMac-index


Is het eten en drinken duur in Alice Springs?

Als je op vakantie gaat wil je graag weten of de kosten (aan bijvoorbeeld eten en drinken) in het land waar je heengaat meer of minder zijn dan dat je gewend bent in Nederland. De BigMac index is een eenvoudige manier om hier achter te komen. De index laat zien wat de prijs van de bekende hamburger is vergeleken met de prijs in Australië.

Op 1 januari 2016 kostte een BigMac in Nederland 3,45 euro terwijl deze in Australië 5,3 Australische dollar (omgerekend: 3.48 euro) kost. Dit is 0.87% meer.

BigMac index en Valuta

Aan de hand van de BigMac index kun je een inschatting maken of de valuta van het vakantieland juist hoog of laag staat ten opzichte van de euro. De gedachte is dat je met dezelfde hoeveelheid geld hetzelfde zou moeten kunnen kopen in een ander land. In Alice Springs betaal je met de Australische dollar omgerekend 3.48 euro. In Nederland kost hetzelfde broodje 3,45 euro. De berekening is als volgt: 5,3 Australische dollar / 3,45 euro = 1.54 Australische dollar per euro. De koers op 1 januari 2016 is 1.49 Australische dollar per euro. Kortom, de Australische dollar staat momenteel 3% lager (ondergewaardeerd).

Vaccinaties voor Australië


Om de vakantiepret niet (flink) te verpesten is een goede voorbereiding van belang. Hoelangishetvliegen.nl geeft je een indicatie van wat je kunt verwachten omtrent de vaccinaties om het risico op een vreemde ziekte zo klein mogelijk te maken. Aan de hand van informatie van de GGD kunnen wij je het volgende vertellen:

Voor een reis naar Australië zijn er geen inentingen benodigd.

Wel kan het verstandig zijn om je goed te laten informeren, door bijvoorbeeld de GGD. De GGD heeft gedetaileerde informatie over Australië. Afhankelijk van waar je precies naartoe gaat kunnen zij je adviseren over dengue (knokkelkoorts), Japanse encefalitis en gele koorts. Dit komt hier helaas zo nu en dan voor.

Er zijn landen waar vanaf een bepaalde verblijfsperiode een vaccinaties verplicht worden. Daarnaast komt het voor dat als je tijdens een rond- of doorreis vanuit een land komt waar een ziekte voorkomt in het nieuw aangekomen land ineens nu wel een vaccinatieplicht is.

Afhankelijk van het seizoen kan het handig zijn om een flesje DEET (insectenwering) mee te nemen. We raden je aan om de weer- en klimaatpagina van Alice Springs te bekijken. Voor iedere reiziger is het sowieso een goed plan om ontsmettingslotion mee te nemen, wel zo hygiënisch.

Voor de meest actuele informatie, advies en het maken van afspraken zie: http://www.ggdreisvaccinaties.nl.